Monday, June 1, 2009

Surah Al-Jinn

betul ke?
ramai yang kata,
surah Al-Jinn susah nak hafal?
atau susah nak di store in mind ??

waktu mula-mula hafal kat sekolah menengah dulu..
memang rasa susah..
tapi..terfikir..
mungkin psychology sahaja..

sebab kawan-kawan..
dan ustaz sendiri pernah cakap..
surah Al-Jinn susah nak dihafal..

al-maklumla..
saya jenis yang sebelum menghafal..
mesti akan tanya
"ustaz, surah ni susah tak nak hafal?"
hehhe..

tak tahu kenapa..
dah terbiasa..
mungkin nak sedapkan hati
kalau dalam masa sehari,
gagal menghafal sekurang-kurangnya 1 page
motivasi lah kononnya..

ahad lepas..
macam biasa,
saya ke kelas tahfiz..
selepas tasmi' (memperdengarkan) bacaan baru pada teteh aka ustazah saya..
saya kembali ke tempat saya dan membuka semula Al-Quran..
untuk murajaah (mengulang hafalan) pula..

erm..
tiba giliran surah Al-Jinn untuk diulang..
"alamak..surah susah"
itulah yang pasti akan terlintas difikiran bila nak ulang surah ini..
dan selalunya..
memang akan mengambil masa yang lebih lama
untuk menulang surah ini..
berbanding surah juz 29 yang lain..

tapi..
terfikir sejenak..
surah ni,
bukannya panjang sangat..
kalau nak dibandingkan dengan Al-Baqarah..
tapi,
kenapa susah sangat?

mungkin mind set kot..
jadi,
saya cuba meletakkan mind set baru..
surah Al-Jinn senang!

Alhamdulillah..
ia berjaya..
:)

selesai membaca..
teteh tersenyum pada saya..
"masyaAllah.."

saya tersenyum kembali..

"susah ya ngulang surah Al-Jinn.."
kata teteh tersebut..

saya terkejut..
macam dapat membaca fikiran saye je..

"surah Al-Jinn tu, memang susah ya teh?"
tanya saya..

dia masih tersenyum..

"teman-teman di malaysia juga
bilang pada saya..
kalau surah Al-Jinn tu memang susah mau dihafalin..
sama susah diulang..kenapa ya?"

"sebenarnya, saya juga dengarnya begitu..ga tau kenapa"
jawab teteh tersebut..

saya hanya tersenyum dan berazam menjadikan surah Al-Jinn
sebagai surah kegemaran..
yang akan sering dibaca insyaAllah..
jadi, selepas ini..
tak susah nak mengulangnya :)

teringat salah satu tausiyah/tazkirah yang disampaikan oleh teteh tersebut
beberapa minggu lalu..

*************************************************************************************

"teteh mau ceritakan suatu kisah..yang diambil dari buku motivasi menghafal Al-Quran"

kami semua mengangguk..
ketika itu kak salmah ada bersama saya..
cuma minggu lepas saja saya keseorangan..

"kisah ini tentang seorang suri rumah tangga..
yang mempunyai 4 orang anak.."

teteh membelek-belek buku kecil di tangannya..

"kata si suri rumah tangga ini..dia hanya mau menghafal surah Al-Baqarah
sama surah Al-Imran..
soalnya..dia mikir surah inilah surah yang paling sulit untuk dihafal.."

"terus..dia mengambil masa 7 tahun untuk menghafal kedua-dua surah tadi.."

dipendekkan cerita..
(saya yang memendekkan..bukan teteh tu..hehhe)

"suri rumah itu telah menyertai
satu akademi tahfiz sepanjang bulan ramadhan..
yang berlangsung selama 20 hari.."

"dan atas dorongan sahabat-sahabat di situ..
dia berjaya mengahafal satu Quran..
dalam jangka masa 20 hari terserbut.."

"rahsianya adalah beliau yakin..
dan berfikiran positif bahawa tidak susah untuk menghafal Al-Quran
jika kita betul-betul mahu..
dan ikhlas melakukannya.."

*************************************************************************************

bayangkan..
kearana mind set mengatakan surah Al-Baqarah dan Al-Imran
itu susah dihafal..
7 tahun telah diambil untuk menghafal kedua-dua surah tersebut..
yang panjangnya lebih kurang 3 atau 4 juz sahaja..

tapi..
jika kita berfikiran positif..
dan yakin dengan bantuan Allah..
satu Al-Quran boleh dihafal dalam masa sebulan..

ianya tidak mustahil..
kerana otak ciptaan Allah ini..
sangat hebat dan kita tidak tahu limitnya..

semoga kisah di atas menjadi pengajaran..
agar sentiasa berfikiran positif
dan jangan meletakkan mind set yang boleh menjadi pembatas
pada kemampuan kita..

"Allah bersama sangkaan para hambaNya"



p/s: ade tak org lain yg pnah rase surah Al-Jinn susah? ehhe~

13 comments:

MARDI MY said...

alhamdulillah
tak sia2 usaha anda!

brain is da most complex organ of human being

dats why smpai la ni manusia belom lagi putus2 mengkaji kehebatan otak mnusia.

i agreed wif u.
ol we hv to do is to use psychology
dats wat we cal da power of mind!!

sinar_islami said...

menarik..

oh ana tak tau lak jadi isu dunia la kiranya surah jin ni susah
tahun lepas ustzh Nebros..beliau org Sudan..Kagum..lebih muda dari ana..katanya dikatakn sush surah al Jinn pada ayt yg jarang kita jumpa..dan jarang dibcakan time solah..maka harus dipraktik dan diulang..dan mind set kita pun perlu diubah..

musy su'bah ya ukhti..(x susah pun ukhti)~bhsa ammi mesir

once susah..sekali dh dpt susah nak lupa..sebb kita dah put a big effort on surah tu..Alhamdulillah..

then tertarik kisah yg dismpikn..besar hikmh yg Allah bgi kan..hikmh penciptaan otak..perlu pada fokus dan yakin..

syukran duha..hehe segan lak ngan anti.. =)

3rdmarch said...

nak X nak

2 je~

duha said...

mardi- yup..kajian tntg brain mmg tak pnah bhnti..sbb rahsia disebalik otak yg lebih canggih dr komputer ni masih tak dpt disingkap..

p/s:hargai otak anda n jaga elok2! jgn bagi msuk mnde kotor! heh

sinar-owh..sebab tu ke..erm..mungkin jugak..tp duha igtkan susah sbb die ade ulang2 ayat 'inna..' atau 'anna..' heh..tu yg kdg2 tertukar kan..

bhs ammi tak reti laa kak sha ooi~ salah org..kne ckp ngn kak raudah laa..heh..tape2..bole ajar sket2 ek ;)

erm..btul..dah dapat..jgn dilepaskan~

Allah pnye pnciptaan mmg hebat..dan manusia mmg takkan dpt tandingi ciptaanNya..

p/s:segan? erkk..ape pulak segan..tade reason pn :)

3rdmarch- erm..btul jgk..kalau nk..insyaAllah boleh..kalau tak nk..1000 dalih..kn? :)

izzah al izzanis said...

salam.. jazakillah ukhti..
entry yang menarik..

semoga makin lancar hafalannya.. insyaAllah..

sinar_islami said...

:) saje segan wat drama ngan duha..

betul juga..byk anna..inna..dengung semua kena jaga..makhraj huruf lagi..kena ingat jalan citer skit la kan..ustzh suka bgi tafsir surah tu..Rindu pulak ana ke ustzh sbb thn ni ana ambik kat sheikhah..

Mga Allah mudahkn duha..untk raih redhaNya..Hafal tu bgs tapi ustzh sllu pesan "ana lebih suka antum muraja3ah dari hafal byk2 antum lupa".so kena seimbang la kan..You can..n keupayaan otak kita mampu menampung..

tul2 tertarik ngan ayat 3rdmarch.. nak tak nak je..lagi satu sifat yg ade ialah malas..tu pun kena kikis..Allahuakbar,besar sungguh dosa,kalau tak jaga Al-Quran.senang lupa dan terlepas mcm unta kalau tak diikt...Mga dibantu kita smua..

lina said...

teruskan usaha menghafaz...apa rahsia kuat ingatan?boleh kongsi....:)

duha said...

izzah al izzanis- thanks~ doakan ye..moga sama2 jadikan Al-Quran sebagai sahabat kita..

sinar- hehe..erm..betul tu..mak duha pn sebenarnye pesan "ulang dlu hafalan tu..baru tambah yg lain..sbb kalau lupe bedose"..so mmg utamakan murajaah..sbb banyak2 pun takut tak terjage..baik slow n steady :p hehhe..

nak kongsi satu hadis dalam hadis 40..iaitu hadis ke 23
"....Al-Quran adalah hujjah (pedoman) bagimu dan ATASMU...."

sama ada akan mendorongmu ke syurga jika selalu menerapkan isinya atau neraka jika tidak menerapkan isinya di dunia..

jagalah kalamullah itu sebaiknya..

lina-jzkk..doakan..nt pn same..truskan usaha.. :) erm..kuat ingatan? erkk..tak tau lah..yang penting jaga hati kut..ilmu (termasuk ayat Al-Quran yang suci) tu ibarat cahaya kan..so kalau hati kotor..susah ilmu tu nk masuk ke dalamnya..dan perbanyakkan mengulang..pelajaran pun kne selalu ulang..kan? gunakan rakan sekeliling sebaiknya..hehhe..

~*puding caramel*~ said...

hey2 you2!!!

baru berjaya menyinggah..
menarik jugak kelas tu..
terasa cam nak join je...

eh, selamat periksa!

*mscreator* said...

woah,betol-lah kak duha. Ana pon pernah-rasa susah nak hafal. terutama kalau ujian hafazan, mesti ada je yang akan kata "mintak-mintak lah tak kena surah Al-Jinn"=__=

yeaah, sememang-nya mind set sahaja.

thanks for-sharing. best oh!:D

duha said...

pudding caramel-hoi2 kamu2 :p bagi salam laaa~ hehhe..assalamualaikum :D..

yuk2 join..boleh je..memang menarik..bukan sekadar kelas quran..pengisian die bes jugak..huhu..

terima kasih atas wish tu..esok peksa! hurrm..

mscreator aka azillah busuk- first skali nk ckp..jgn marah ye..hehhe..

erm..biasa laa tu..mmg rasenye bdk Al-Amin sume ade mindset cmtu kot..ahahha..tape2..kamu generasi yg mengubahnye laa insyaAllah..

ayat tu same je ngn ayat kak duha dlu.."mintak2 tak kne surah Al-Jinn" mmg cuak betul ngn surah tu..last2 mmg tak btul laa bace kalau dapat an..sbb dah mind set gitu..ust/ustzh sebut je surah jin..menggeletar lutut..takut tak pas ujian hafazan..heh..

tapi skang kita same2 ubah mindset..tak susah pun sanye :)

chaiyok!

p/s:PMR..PMR..PMR..PMR..(nk bg cuak)

atiqahkhuzaini said...

rase2!huhu.
tapi lps tu kne tegur dgn sape tah.hueh.so lps tu jd surah fav gak.
tp one thg perlu diigt, lg byk kite hfl, lg byk kite kene tahu. faham+hfl+aplikasi perlu seiring.nnt ayat quran jd saksi.hu.
naknye cpt2 hfl.haih

duha said...

atiqah-hehhe..btul..mmg kalau boleh nak je cpat2 hafal..tapi sume tanggungjawab yg akan disoal balik..so kne jage elok2 :)

insyaAllah kita same2 usehe jd hafizah profesional :) amiin~